Αναγνώστες

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Σήμα κινδύνου για την έξαρση της σχολικής βίας

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ VPRC

Σήμα κινδύνου για την έξαρση της σχολικής βίας

Το 26% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα μία ή περισσότερες φορές

Σχεδόν 3 στους 4 μαθητές των λυκείων παρατηρούν φαινόμενα βίας στα σχολεία, τα οποία σχετίζονται με εξύβριση, διάδοση αρνητικών σχολίων, αλλά και εκφοβισμού προς άλλους μαθητές ή και καθηγητές.
Σήμα κινδύνου για την έξαρση της σχολικής βίας
Το 26%, μάλιστα, των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων έχει υπάρξει θύμα βίας μία ή περισσότερες φορές, αλλά μόνο 1 στους 3 από αυτούς ανέφερε το περιστατικό. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα με τίτλο «Εικόνες και αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους» που πραγματοποίησε η VPRC σε 705 μαθητές όλων των βαθμίδων στο διάστημα από 13 έως 29 Φεβρουαρίου.


Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο σε εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Αγωγής με θέμα «Παιδική βία: Δεν κλείνουμε τα μάτια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 88% των μαθητών απάντησε ότι έχει αντιληφθεί περιστατικά βίας που σχετίζονται με χλευασμό ή εξύβριση. Το 67% αναφέρει πως έχει υποπέσει στην αντίληψή του η διάδοση αρνητικών σχολίων/φημών από μαθητές για άλλους μαθητές, ενώ το 44% έχει δει ή ακούσει περιστατικά με εκφοβισμό και απειλές.
Το 30% των μαθητών υποστήριξε πως κυκλοφορούν στο σχολείο γραπτά μηνύματα ή βίντεο σε κινητά τηλέφωνα, σε e-mail συμμαθητών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν υβριστικό ή προσβλητικό πε
Το 30% των μαθητών υποστήριξε πως κυκλοφορούν στο σχολείο γραπτά μηνύματα ή βίντεο σε κινητά τηλέφωνα, σε e-mail συμμαθητών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.
Επίσης, το 30% των μαθητών υποστήριξε πως κυκλοφορούν στο σχολείο γραπτά μηνύματα ή βίντεο σε κινητά τηλέφωνα, σε e-mail συμμαθητών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο. Όσον αφορά τις συχνότερες καταστροφές που πραγματοποιούνται στο σχολείο, στην πρώτη θέση είναι καταστροφές διδακτικού υλικού (υπολογιστές, βιβλία, όργανα) με ποσοστό 35%, ακολουθούν ζημιές σε εξοπλισμό (θρανία, βιβλιοθήκες) με 33% και έπονται οι κτιριακές υποδομές (27%), αντικείμενα ιδιοκτησίας μαθητών (τσάντες, ποδήλατα) και διαρρήξεις ή κλοπές αντικειμένων του σχολείου.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 43% πως όταν βλέπουν δύο ανθρώπους να καβγαδίζουν, δεν αισθάνονται την ανάγκη να επέμβουν, ενώ ένα 16% υποστήριξε ότι δικαιολογεί τη χρήση βίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κατά τα λοιπά, 1 στους 3 μαθητές δηλώνει δυσαρεστημένος από τη σχολική ζωή, ενώ το 72% εκφράζει αβεβαιότητα για το μέλλον (το ποσοστό φτάνει στο 83% για τους μαθητές Λυκείου). Την ίδια στιγμή, το 36% εκφράζει δυσαρέσκεια για τις εγκαταστάσεις του σχολείου.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που αφήνουν καλή εντύπωση σε όλη τη σχολική ζωή των μαθητών. Ειδικότερα, η πλειοψηφία των μαθητών (50,9%) απάντησε ότι 2 έως 5 καθηγητές τους άφησε καλές εντυπώσεις, ενώ το 5,6% δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο από έναν μόνο καθηγητή.
Στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι πρώην υπουργοί Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτές, πρυτάνεις και πολλοί καλλιτέχνες και εικαστικοί, όπως ο Αλέκος Φασιανός, η Ξένια Καλογεροπούλου κ.ά.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας. «Η παιδική και η σχολική βία υπήρχαν σε κάθε εποχή, όμως τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις, καθώς η οικονομική κρίση έχει κάνει τα κρούσματα και τα φαινόμενα να είναι εντονότερα. Για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε άμεσα το θέμα της παιδικής βίας». Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε πως «η βία δεν είναι μόνο πράξη και ενέργεια, είναι πολύ περισσότερο μια πληγή που μένει στην ψυχή του ανθρώπου που την έχει υποστεί ανεξίτηλη».
Συμμετοχή σε καταλήψεις σχολείων και πορείες
Πάνω από τους μισούς μαθητές που απάντησαν στην έρευνα ανέφεραν ότι πήραν μέρος σε κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους, ενώ 1 στους 3 συμμετείχε σε κάποια πορεία ή διαδήλωση. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που σχετίζονται με το «χαρτζιλίκι» που δίνουν οι γονείς στα παιδιά σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με τους μαθητές, η μεγάλη πλειοψηφία (66,7%) απάντησε ότι λαμβάνει κάθε εβδομάδα από 1 έως 15 ευρώ, ενώ το 13% δήλωσε ότι δεν παίρνει καθόλου χρήματα από τους γονείς του.
Η ταυτότητα του θύτη
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των μαθητών που έχουν υπάρξει θύμα κάποιου είδους βίας στο σχολείο τους έστω και μία φορά, ο θύτης ήταν σε ποσοστό 79% συνομήλικός μαθητής ή συμμαθητής τους. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι το 14% των επιθέσεων έγινε από μαθητές μεγαλύτερης τάξης, το 3% από μαθητές μικρότερης τάξης, ένα 3% από εξωσχολικούς και 1% από μέλος του προσωπικού του σχολείου (όχι εκπαιδευτικός).
MIXAΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
πηγή:http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23327&subid=2&pubid=63626855

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα Νέα στην Ελλάδα live! 24hrs

Παιδί - Ψυχολογία

In.gr Νέα Πολιτισμός

Υγεία

In.gr Αθλητισμός Ποδόσφαιρο

In.gr Νέα: Κόσμος live! 24hrs