Αναγνώστες

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

tanea.gr

Πολυτεχνείο 1973: Σκηνές και μνήμες που συγκλονίζουν

Ενα αφιέρωμα των ΝΕΩΝ με βίντεο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2011 11:20
Web-Only
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού κινήματος που οδήγησε ουσιαστικά  στην πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα. <br> <b> Δείτε το αφιέρωμα με βίντεο </b>

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973 ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής..

Στις 3 π.μ της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές. Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνουν την πόρτα του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη και αρχίζουν να εξέρχονται μαζικά. Ηταν η αρχή του τέλους της χούντας του ‘67

Για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα το Νοέμβρη του `73 έχουν γραφτεί και ειπωθεί χιλιάδες λέξεις και ιστορίες. Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές «αφηγήσεις» για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

«ΤΑ ΝΕΑ», 39 χρόνια μετά τη βραδιά της εισβολής με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάνουν μια αναδρομή στα γεγονότα των ημερών και τι έγινε τη βραδιά που το τεθωρακισμένο όχημα έριξε την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου.
Παράλληλα η έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ σήμερα εχει ειδικό αφιέρωμα στα χρόνια του Πολυτεχνείου (Οι συνήθειες, τα στέκια, τα τραγούδια, οι έρωτες, το στυλ της γενιάς της εξέγερσης).
πηγή:http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4673691

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα Νέα στην Ελλάδα live! 24hrs

Παιδί - Ψυχολογία

In.gr Νέα Πολιτισμός

Υγεία

In.gr Αθλητισμός Ποδόσφαιρο

In.gr Νέα: Κόσμος live! 24hrs